u bevind zich hier : Tuigages >> Staand- en lopend want

Staand- en lopend want

Om ervoor te zorgen dat u onder alle omstandigheden 100% kunt vertrouwen op uw mast en uw tuigage is regelmatig (optische) inspectie van levensbelang.  Gekeken dient te worden naar de staat van de terminals (vervorming / haarscheurtjes) en de draad (corrosie / breuk / onregelmatigheden etc.). Er bestaat apparatuur om de verstaging door te meten, echter alleen röntgenfoto's laten zien wat de werkelijke staat van de stagen is. Dit is echter een behoorlijk kostbare aangelegenheid.

De (technische) levensduur voor gewone verstaging (1x19 kabel) ligt tussen de 12-15 jaar. Voor rod rigging is dit iets korter, namelijk ca. 10 jaar. Verzekeringstechnisch wordt hier ook mee gerekend.

Wij leveren meerdere soorten verstaging: rvs 1x19 / rvs 7x7 geplastificeerd (railingdraad) / compacted strand (Dyform) / rod rigging / PBO-verstaging. Standaard werken wij met brons verchroomde spanners (om het zgn. "vreten"tegen te gaan).

Voor het lopend want (vallen + schoten) werken wij standaard met Gleistein. Daarbij maken we gebruik van standaard lijnen zoals Cupsheet (vallen) en Tasmania (schoten) als van hoogwaardige (Dyneema) lijnen zoals Dynalite en Dyna One. De rvs sluitingen worden standaard aan de lijnen gesplitst.

Voor wat betreft blokken + overige deck lay-out werken we o.a. met Rutgerson / Ronstan / Spinlock en Harken beslagen.